Novo na sajtu
Kopnena vojska
  - Artiljerija
  - Tenkovi i lovci tenkova
  - Oklopni transporteri i BVP
  - Sistemi PVO
  - Protivoklopna sredstva
  - Pešadijsko naoružanje
 
Mornarica
  - Brodovi
  - Podmornice
  - Mornaričko naoružanje
 
Vazduhoplovstvo
  - Avioni
  - Helikopteri
  - Bespilotne letelice
  - Vazduhoplovno naoružanje
 
Mailing lista
Skraćenice
Linkovi

Pretraživač sajta:


  Kontakt

 


2T Stalker
IZVIĐAČKO VOZILO
 

Izviđačko oklopno vozilo 2T "Stalker" razvila je beloruska firma "Minotorservis" u saradnji sa nekoliko drugih beloruskih i ruskih firmi. Prvi put je javno prikazano 26. oktobra 2000. godine na izložbi naoružanja u Minsku. Pojedini izvori ovo vozilo označavaju i BM-2T, BRM-2T ili RDM-2T.

Vozilo 2T namenjeno je za zadatke dubinskog izviđanja, kao i za izvršavanje drugih zadataka u dubini neprijateljske teritorije (prepadi, diverzije...). Konstruktori su posebnu pažnju povetili smanjenju verovatnoće otkrivanja vozila. Telo i kupola su oblikovani tako da se radarski i toplotni odrazi svedu na minimum, a primenjeni su i specijalni zaštitni premazi. Konstrukcionim rešenjima pogonske grupe i sistema oslanjanja postignuto je da vozilo pri kretanju stvara buku sličnu kao običan putnički automobil.

Standardna posada vozila broji tri člana: vozač, nišandžija i komandir, a u vozilo se po potrebi može smestiti i jedan operater izviđačkih sistema. Zalihe vode, hrane i drugih potrepština dovoljne su da posada može da preživi mesec dana u dubini neprijateljske teritorije.

Naoružanje vozila 2T se sastoji od:

  • Automatskog topa 2A42 kalibra 30 mm, stabilizovanog u obe ravni, sa 500 metaka u borbenom kompletu.
  • Mitraljeza PKT kalibra 7,62 mm, spregnutog sa topom, sa 2000 metaka u borbenom kompletu.
  • Automatskog bacača granata 30 mm AG-17 ili AG-30, takođe spregnutog sa topom, sa 116 granata u borbenom kompletu.
  • Dvostrukog lansera za protivoklopne vođene rakete 9M120 Ataka. Lanser je smešten unutar kupole, a u borbi se izdiže uz pomoć hidraulike, pa je moguće dejstvovati i iz zaklona. U borbenom kompletu se nalazi ukupno 8 projektila.
  • Dvostrukog lansera za protivavionske rakete Igla, koji se takođe izdiže iz kupole pre lansiranja. U borbenom komletu se nalaze 2 rakete.
  • Dvanaest protivtenkovskih mina koje su smeštena u telu vozila.
  • Lansera sistema 902V za dimne granate 3D12.

U vozilo je ugrađen kompleksan sistem za izviđanje, upravljanje vatrom, navigaciju i vezu, čije srce je digitalni računar Baguet. U sastav sistema ulaze dnevne opto-elektronske nišanske sprave, osmatračka TV kamera, termovizijski sistem za osmatranje i nišanjenje noću, laserski daljinomer, dnevni i pasivni noćni osmatrački periskopi, podsistem za automatsku razmenu podataka sa drugim vozilima i pretpostavljenom komandom, podsistem za satelitsku i inercijalnu navigaciju, stabilizator naoruažnja, detektori radarskog, IC i laserskog ozračenja. Na vozilo je po narudžbini moguća ugradnja sistema za elktronsko izviđanje i sistema za ometanje radio vođenih projektila i blizinskih upaljača.

Proizvođač nudi mogućnost da se na vozilo postavi pasivni opto-elektronski sistem Feniks namenjen za otkirvanje ciljeva u vazdušnom prostoru, čime 2T može postati efikasno sredstvo za PVO na malim visinama.

Izviđačko vozilo 2T karakteriše izuzetna pokretljivost. Za pogon se koristi dizel motor V-46 snage 574 kW (780 ks), koji je ugrađivan na rane verzije tenkova T-72, kao i u jugoslovenski M84. Sa ovim agregatom vozilo 2T ima specifičnu snagu od skoro 21 kW/T, što mu omogućava da na asfaltnom putu razvije maksimalnu brzinu od čak 95 km/h, a van puta prosečnu brzinu od 60-70 km/h. Proizvođač navodi da je bez većih modifikacija u vozilo moguće ugraditi motor V-84MS snage 618 kW ili novi agregat V-92S2 snage 735 kW.

Na vozilu je primenjen sistem nezavisnog hidropneumatskog oslanjanja sa mogućnošću promene klirensa. Gusenice su čelične, a moguće je postavljanje gumenih "papuča" za kretanje po asfaltnim putevima.

Oklop vozila je izrađen od kompozitnih materijala. Sa prednje strane oklop je neprobojan za pancirne projektile kalibra 35 mm ispaljene sa daljine veće od 300 m, dok sa ostalih strana štiti od vatre streljačkog naoružanja i parčadi granata. Sa unutrašnje strane oklop je obložen materijalom koji štiti posadu od fragmenata koji se oslobađaju pri udaru projektila. Pod je posebno ojačan radi zaštite od mina, a na bokove su postavljeni protivkumulativni ekrani od tvrde gume.

U standardnu opremu vozila spadaju komunikacioni uređaji, sistem za NHB zaštitu, automatski protivpožarni sistem i uređaj sa samoukopavanje.

Po većini karakteristika vozilo 2T je daleko ispred svih drugih izviđačkih oklopnih vozila. Jedine ozbiljnije mane su nedostatak amfibijskih osobina i ekstremno visoka cena - oko 5 miliona USD!

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Kalibar topa: 30 mm
Kalibar spregnutog mitraljeza: 7,62 mm
Kalibar spregnutnog bacača granata: 30 mm
Lanseri protivoklopnih vođenih raketa: 2 x Ataka
Lanseri protivavionskih raketa: 2 x Igla
Borbeni komplet topa: 500 metaka
Borbeni komplet spregnutog mitraljeza: 2000 metaka
Borbeni komplet bacača granata: 116 granata
Borbeni komplet POVR: 8 raketa
Borbeni komplet protivavionskih raketa: 2 rakete
Posada: 3+1
Dužina vozila: 7,77 m
Širina: 3,386 m
Visina: 2,51
Standardni klirens: 0,4 m
Borbena masa: 27400 kg
Snaga motora: 574 kW
Specifična snaga: 20,9 kW/t
Radijus kretanja na asfaltnom putu: 1000 km
Maksimalna brzina: 95 km/h
2T
Izviđačko vozilo 2T
 
 
2T
2T
 
 
2T
Vozilo 2T sa izdignutim lanserima raketa
 
 
2T
2T
 
 

 
Kao materijal su korišćeni samo otvoreni izvori. Autor svih tekstova je Vukašin Milošević. Reprodukcija teksta bez prethodne dozvole autora nije dozvoljena.

novosti | kopnena vojska | vazduhoplovstvo | mornarica | mailing lista | linkovi
skraćenice | kontakt